acne

Acne wat en hoe!

Hoe ontstaat acne?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt het krijgen als je in de puberteit zit dan is het meestal hormonaal ( deze produceren namelijk meer talg). Maar de meerderheid van de mensen krijgt het pas daarna. Vaak wordt gezegd dat je dan reageert op bijvoorbeeld voedsel. maar dat is niet altijd het geval. Het kan namelijk ook genetisch bepaald zijn of door gebruik van anti conceptie.

Er is wel een ontstekingsreactie aan de gang rondom de haar/talgfollikel. Door een verhoogde talgproductie en een verstopte talgklieruitgang ( door o.a. huidcellen die zich in de klieren ophopen) en een bacterie (propioni) ontstaat acne.

Soorten acne:

Acne vulgaris; dit is de vorm die het meest voorkomt en tijdens de pubertijd.

Acne comedonicum: deze vorm gaat vooral gepaard met comedonen of te wel mee-eters.

Acne papulopustolusais: middelmatige vorm waarbij er pustels (dit zijn kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus) en ontstekingen ontstaan.

Acne conglobata: hier gaat het om grote ontstekingen

Acne rosacea: een aandoening waarbij op de wangen, neus en kin papels en pustels ontstaan, die meestal gepaard gaan met roodheid en rode adertjes. Hierbij ontbreken de comedonen.

Kan ik niet gewoon naar de huisarts gaan met mijn acne?
Uiteraard kan dat. Meestal krijg je in eerste instantie bezoylperoxide voorgeschreven. Dit heeft een sterk uitdrogende werking waardoor je in eerste instantie denkt dat de acne verdwijnt. Het tegendeel is waar want aan de oorzaak waardoor acne ontstaat is niet weggenomen. Oorzaken kunnen verschillende oorzaken hebben van stress, hormonen tot voeding of nog vele andere dingen.
Wanneer benzoylperoxide niet (genoeg) werkt bij een ernstige acne wordt er een anti biotica voorgeschreven.
Een kuur van ongeveer zes maanden met isotretinoïne, beter bekent onder de merknaam Roacutane. Let op want er zijn verschillende nadelen aan dit product.. Zo mag je als vrouw niet zwanger zijn of worden tijdens deze kuur, omdat het middel schade toebrengt aan het ongeboren kind.

Ik wil mijn zelfvertrouwen terug, wat kan ik er nog meer aan doen?

Naast een acne behandeling door een professionele huidcoach is het belangrijk om niet aan de puistjes te pulken en ze ook niet uit te drukken. Begrijpelijk dat je de neiging hebt maar uitdrukken is niet verstandig. Want als je drukt druk je ook de talg naar binnen toe en dan ontstaat er een ontstekingsreactie. en deze duurt veel langer voordat dit verdwenen is…

Helaas er ziet niets anders op dan af te wachten. Er af te blijven is het advies, voor je gevoel lijkt ie 10x zo groot als in werkelijkheid, maar écht hij verdwijnt eerder.
Maak ondertussen een afspraak bij een professionele huidcoach.Hier krijg je het juiste advies en zij zal je huid gaan behandelen.
Als eerste zal er een huidscan gemaakt worden van de schade in de huid. Aan de hand daarvan krijg je een behandel- en productadvies voor thuis gebruik.

Wat wordt er gedaan tijdens de behandeling?
Ten eerste een goede huidreiniging waarbij overtollige huidschilfers verwijderd worden. Daarna een goede diepte reiniging waarbij mee-eters en pustels uitgereinigd worden.
Ten tweede moet de huid weer normaal gaan functioneren en in balans gebracht worden.
Daarbij is het van belang dat de talgklieren afgeremd worden en hun normale functie terug krijgen. De bacterie welke de ontsteking veroorzaakt moet afgedood worden, maar wel met behandelingen en producten welke huidvriendelijk zijn.

Het hoofdbestanddeel in de producten bestaat uit vitamine A maar wel in de juiste vorm en de juiste dosering.

Wat dit doet en hoe het werkt lees je in mijn andere blog.