prikkelbaar darmsyndroom

Symptomen van darmklachten: buikpijn en winderigheid

Symptomen van darmklachten zijn buikpijn en winderigheid.
Er ontstaat een opgezette buik en een totaal gevoel van onbehagen.

De huisarts constateert vaak “PDS” of te wel prikkelbaar darmsyndroom.
Je krijgt wat zakjes Movicolon (Macrogol) mee en daar moet je het mee doen. De pijn blijft en de overige klachten worden erger. Maar wat kan je er dan wel tegen doen?

Er kunnen diverse oorzaken zijn van darmklachten o.a.

  • Stress
  • Verkeerde voeding
  • Voedselintolerantie
  • Ontstekingen zoals; Collitus Ulcerosa en ziekte van Crohn
  • Medicatie zoals anti-biotica

Stress; nummer 1 oorzaak van darmklachten?

Stress is vaak de hoofdfactor van alle darmklachten. Hierdoor ontstaan darmklachten zoals buikpijn en winderigheid.
Een ondergeschoven kindje maar zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden.

stres als oorzaak van darmklachtenLichaam en geest zijn één, als de geest overuren draait dan ondervindt het lichaam hiervan direct de gevolgen.
Mentale, emotionele en lichamelijke stress kunnen alle het gevolg zijn van darmklachten.

Een beetje stress is prima voor het lichaam, dit heeft het nodig om goed te kunnen functioneren.
Echter wanneer de stress teveel wordt dan gaan de bijnieren (welke op de nieren liggen)  teveel van het hormoon adrenaline aanmaken.
Adrenaline ook wel het vecht/vlucht hormoon genaamd is vanuit de oertijd nodig om in bepaalde situaties direct te kunnen reageren.
Wanneer deze constant in de “aan” stand staat gaat het mis, de balans is weg.

Tevens wordt er cortisol aangemaakt. Dit hormoon moet ervoor zorgen dat je met de nodige druk kunt omgaan.
Je begrijpt dat wanneer de druk constant hoog is beide hormonen de boel aardig door de war gooien.

De balans is weg en alle andere hormonen die normaal gesproken hun werk zouden moeten doen, worden op een laag pitje gezet.
Factoren die de stressprikkels kunnen stimuleren zijn; roken, ongezonde levensstijl, hoge werkdruk, financiële zorgen etc.

De verschijnselen die kunnen optreden:
– Vermoeidheid
– Duizelingen
– Depressie
– Moeite met inslapen
– Ontstekingen

Dit verschijnsel wordt ook wel bijnieruitputting in de volksmond genoemd.
Of het écht een uitputting van de bijnieren is , is nooit bewezen maar de verschijnselen lijken op een uitputting.

Mentale stress; door altijd maar te denken dat je last krijgt, krijg je ook last.
Van te voren al problemen maken die er niet zijn en denken : “wat als….”, daar bereik je alleen maar mee dat je lichaam verder in de stress schiet.
Je doet jezelf meer kwaad dan goed op deze manier.

Maar hoe kom je aan een andere mindset?
Ik kan je aanraden het E-Book aan te schaffen “PUUR MINDSET” , je krijgt hier inzichten zodat je meer zelfvertrouwen ontwikkeld . En wat betekend voor jou geluk en succes?
Niet altijd negatief denken; maar hoe doe je dat? Dat ga je daar leren. Neem eens een kijkje op hun website om je hiervan een idee te geven.

Voeding: wat je erin stopt moet er ook weer uit.

Voeding is bedoelt om te voeden en niet om te vullen. De meeste mensen proppen maar van alles naar binnen en vinden het dan vreemd dat ze allerlei klachten krijgen.

Zo herinner ik mij nog steeds een reclame met oud & nieuw van 20 jaar geleden waar in een grote glazen pot alles wat er op één avond gegeten werd in gestopt.
Als je op zo’n manier geconfronteerd word met het beeld wat ook in jouw lichaam gebeurd dan is dat een eyeopener.
Ik ben dat beeld nooit meer vergeten. Ik ben mij er bewust van als mijn emotie aan de haal gaat en ik niet één koekje wil eten maar de hele rol.

Alles wat je erin stopt moet er ook weer uit. Stop je de verkeerde voeding in je mond dan kan het lichaam dit niet op de juiste manier verwerken en kan het last gaan krijgen.
Je lichaam is een heel mooi machientje alleen gaan wij er vaak niet op de goede manier mee om.
Het is onmogelijk om er alleen maar junkfood in te blijven stoppen en dan verwachten dat je geen klachten krijgt.

In onze praktijk zien we dagelijks mensen met uiteenlopende klachten.
Tijdens onze anamnese vragen we zoveel mogelijk uit. Vaak zijn bepaalde gewoontes al zodanig ingesleten dat men zich niet meer bewust is van hetgeen ze verkeerd doen.
We leggen uit dat wanneer je weinig vezels eet , afkomstig van groenten, fruit en granen, er verstopping kunnen ontstaan.
Doordat de ontlasting te lang in de darm blijft ontstaan er buikkrampen, ook wel Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) genoemd.

Winderigheid ontstaat doordat de ontlasting te lang in de darm blijft. De verkeerde bacteriën hebben de kans om zich te ontwikkelen.
Een afvalstof van verkeerde bacteriën is gasvorming.

Iemand die klaagt over winderigheid heeft dus altijd een slechte darmflora ( waarin de balans tussen verkeerde en goede bacteriën weg is).probiotica van lucovitaal voor een goede darmflora
Het is dan noodzaak  om de juiste Probiotica, gedurende minstens drie maanden, te gebruiken om de balans weer terug te krijgen.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk, wanneer je van de darmklachten af wil, om gezonde voeding te nemen i.p.v. bijvoorbeeld junkfood.
Je lichaam zal je belonen met minder klachten en meer energie.

 

 

Hiervan is een hele mooi training verkrijgbaar welke jou de juiste begeleiding geeft waardoor je snel weer op het recht pad zit.
Met “the Natural Lifestyleclub” sluit je jezelf aan bij een club vol inspiratie die jou door de moeilijke momenten heen loodst.
Zo bereik je eerder je doel als dat je het op eigen kracht moet doen.

Het is niet alleen een kwestie van je voeding aanpassen maar er komt veel meer bij kijken.
Het is een andere houding tegenover jezelf, je medemens en voeding, kortom een andere levensstijl.

Je kunt alleen je patroon veranderen door hier consequent mee bezig te zijn anders is een terugval gauw gedaan.
Een terugval betekend; meer aankomen dan je bent afgevallen, opnieuw buikklachten als buikpijn, winderigheid en opgeblazen buik.
Was dat nou wat je net niet meer wilde?

Velen zijn je al voor gegaan, begeleiding werkt het beste voor iedereen, omdat je voor sommige dingen nu eenmaal hulp nodig hebt.
Dat is niets om je voor te schamen. Gewoon doen en dan bereik jij jouw doel!

Intolerantie oorzaak van veel darmklachten

Een intolerantie wordt gekweekt door het vaak en veel eten van bepaalde voedingsmiddelen.
In een later stadium kan dit buikklachten geven als een opgezette buik, winderigheid en buikpijn.

De darmen zijn nu eenmaal heel gevoelig voor o.a. granen waardoor er Coeliakie kan ontstaan.
Dit is een soort plakeiwit wat aan de binnenkant van de darmen gaat zitten. Te herkennen aan een licht schuimende ontlasting.

Deze plak laag aan de binnenkant van de darmen zorgt voor allerlei ontstekingsprocessen waardoor er darmklachten kunnen ontstaan zoals winderigheid, een opgezette buik en buikkrampen.

Een intolerantie voor koemelk producten is een andere oorzaak voor darmklachten welke regelmatig voorkomt, en dan met name de melksuikers waardoor er een intolerantie is voor lactose.
Het menselijk lichaam is erop gebouwd om tijdens de “zoog” periode melk te kunnen verwerken. Op latere leeftijd is dit niet meer nodig want dan kunnen we volwassen voeding eten.
Genetisch gezien is dat is de reden waarom de darmen intolerant kunnen worden voor melkproducten.

koemelk-lactose-intolerantie

Een intolerantie voor het “eiwit” van de koemelk geeft vaak nog hele andere klachten als eczeem of netelroos. Er zit een duidelijk verschil tussen het suiker en het eiwit van de koemelk.

Vanwege de oplopende toleranties wereldwijd is er daardoor een groeiende markt aan het ontstaan in vervangende producten zoals soja-, rijst-, havermelk etc.

Probeer  zoveel mogelijk afwisseling in je voeding te hebben. Eet niet iedere ochtend havermout maar doe dit in een cyclus van bijvoorbeeld drie dagen.
Dag 1; havermout, dag 2;omelet, dag 3; yoghurt. Zo zorg je dat het lichaam geen overgevoeligheid kan creëren tegen een bepaalde stof.
Eet jij bijvoorbeeld iedere dag tomaten dan kun je er vergif op innemen dat je lichaam uiteindelijk niet meer tegen tomaten kan.

 

Een intolerantie is iets anders dan een allergie, in de volksmond vaak als hetzelfde bedoeld.
Het verschil zit erin dat je van een intolerantie nog af kunt komen door het product een bepaalde periode te laten staan.
Een allergie is dusdanig lang opgelopen intolerantie dat je lichaam hier écht niet meer tegen kan en je dit, over het algemeen, ook nooit meer kunt eten zonder extreem last te krijgen.

Wil je exact weten of jij een allergie of intolerantie hebt dan raadt ik je aan om een afspraak te maken met een orthomoleculair voedingsdeskundige welke bij jou de test kan afnemen.
De uitslag laat je zien waar je wel en niet tegen kan en in welk stadium jouw lichaam verkeerd van intolerantie of allergie.

Wat is er eerder het kip of het ei?

Ontstekingsziekte als Crohn en Ulcerosa is dat een gevolg van dat er al iets niet goed ging in het lichaam of was er eerst de ontsteking en kwamen toen de klachten?ziekte van crohn

Een ontsteking geeft allerlei klachten zoals ;buikpijn waaronder darmklachten, opgeblazen buik en winderigheid.
Het is zaak om te zorgen dat het allemaal zover niet gaat komen.

Hoe komt het dat er een ontsteking ontstaat?
Door de jaren heen kunnen darmen geïrriteerd raken door overmatig voedsel, medicijnen, roken of stress.
Uiteindelijk ontstaat er een chronische ontsteking die darmklachten veroorzaken.

Het verschil tussen de ziekte van Crohn en Cullitus Ulcerosa is dat Ulcerosa alleen in de dikke darm en endeldarm voorkomt en Crohn in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen.
Bij Collitus Ulcerosa zit de ontsteking alleen in het slijmvlies en bij Crohn gaat dit vaak dieper waardoor er fistels en verklevingen kunnen ontstaan.

De huisarts zal je bij deze ernstige klachten vaak doorverwijzen naar een MDL (maag-darm-lever) arts, welke verder onderzoek zal doen.
Over het algemeen zal er behandeld worden met medicatie.

Houd  de darmen zo schoon mogelijk blijven. Een gezonde levensstijl is noodzakelijk om verdere problemen te voorkomen.
Veel mensen staan onder invloed van druk van buitenaf waardoor de emotie de aanleiding is tot verkeerd eetgedrag.
Er zal een cirkel doorbroken moeten worden om een gezond lichaam te krijgen. Dat is makkelijker om dit onder begeleiding te doen.

Begeleiding online is tegenwoordig een aanrader omdat het weer tijd scheelt en het makkelijker is.
“the Natural Lifestyleclub”  heeft hiervoor een uitgelezen programma, makkelijk en eenvoudig. Met normale voeding je levensstijl aanpassen.

Niemand kan het alleen en het is ook niet binnen 1 maand gerealiseerd.
Een andere mindset heeft tijd nodig. trek hier minstens een jaar voor uit.

 

Darmklachten ontstaat vaak door medicatie

Langdurig gebruik van medicijnen is slecht voor het lichaam.
Klachten ontstaan door veelvuldig gebruik waardoor er vervolgens een ander medicijn voorgeschreven wordt om die klacht op te lossen.

Ondertussen kan het lichaam niet meer goed reageren op prikkels en het zelf herstellend vermogen is verdwenen.
Darmklachten ontstaan met symptomen als buikpijn, winderigheid en een opgezette buik.

Soms kom je er niet onderuit om medicijnen te moeten gebruiken. En dan is het kiezen of delen.

Bijvoorbeeld bij een antibioticakuur is het sterk aan te raden om direct ook een Probioticakuur te nemen.
Het nadeel van het medicijn antibiotica is dat het zowel de goede als de slechte bacteriën aanpakt.
Hierdoor gaat je darmflora van slag en kan het allerlei klachten gaan opleveren zoals winderigheid, darmkrampen etc.

Een afvalstof van de slechte bacterie is gasvorming, dit geeft een opgeblazen buik met winderigheid en krampen als gevolg.
Je kunt het vergelijken met een fietsband die te hard is opgeblazen, die staat ook op spanning. Hetzelfde reageert je darmwand, deze staat op spanning en wordt gevoelig.

Een aanrader is een kuur van 3 maanden te doen, wanneer je te vroeg stopt heeft de bacterie opnieuw kans om zich te vermenigvuldigen.
Ook als je antibioticakuur allang is afgelopen dien je door te gaan met de Probioticakuur. voor tenminste 3 maanden.

 

Darmklachten kunnen door meerdere oorzaken ontstaan en hebben te maken met een bepaalde levensstijl.
Weet je niet meer waar te beginnen? Dan is het een aanrader om hier professionele hulp bij te gaan krijgen.
Een darmfloratherapeut kan er achter komen waar bij jou het probleem kan liggen.