voorkom huidirritatie of acne door je mondkapje

Zo voorkom je huidirritatie of acné door je mondkapje

Steeds vaker krijgen we te maken met huidproblemen door het dragen van gezichtsmaskers sinds de uitbraak van corona. Hoe je dit kunt voorkomen lees je hier:

Het dragen van een mondmasker, mits op de juiste manier gedragen, helpt om ons te beschermen tegen het coronavirus. Echter brengt dit nogal eens wat nadelen met zich mee.
Steeds meer mensen ontwikkelen hierdoor; rode vlekken, irritatie, puistjes of zelfs acné.
Doordat het kapje een bepaalde druk op de huid geeft en er warmte ontwikkeld ontstaat er irritatie. Het zweet kan niet weg en resultaat is een vlekkerige huid en puistjes.

Voorkomen is daardoor beter dan genezen. Ik zal je uitleggen hoe.
Wanneer je een niet medisch mondkapje draagt is het dragen van een masker van luchtige stof als satijn, katoen of zijde het best. Een mondkapje wat je kunt hergebruiken is uiteraard duurzamer en frisser, omdat je deze vaker een wasbeurt kunt geven. Let op, wel op 60 graden zonder wasverzachter en na het wassen goed laten drogen.

Was je gezicht met de juiste producten en niet te vaak

Zeker als je gevoelig bent voor acne is dit een belangrijke stap. Kies een  facewash zorgvuldig door te letten op de ingrediënten.
Beta Hydroxyzuur is een geweldige exfoliant waar je niet buiten kunt met acné. Let op als je allergisch bent voor aspirine kun je dit product niet gebruiken.
BHA is vetoplosbaar, heeft een ontstekingsremmende werking waardoor het de poriën schoon bruist, roodheid verminderd en de vurige acne aanpakt. Belangrijk is om ‘s ochtends en ‘s avonds je huid hiermee goed te reinigen.
BHA is een peeling welke geen schade aan je huid aanbrengt zoals bijvoorbeeld een peeling met een grove korrel. Je huid kan hierdoor niet meer verstopt raken omdat het de dode huidcellen losweekt. BHA maakt je huid wel ietsje gevoeliger waardoor, als je het al niet deed, wel overdag een juiste SPF moet gebruiken om je huid tegen UV straling te beschermen.

Gebruik een milde verzorging en laatje adviseren

De ene huid is de andere niet daarom is het belangrijk om je door een deskundige te laten adviseren. Al gebruik je jarenlang dezelfde producten naar tevredenheid , het gebruik van een mondkapje kan voor de huid teveel worden. Belangrijk is om de juiste verzorging te kiezen voor de juiste huid/klacht. Zo is het nodig om bij een ontstoken acne huid een product te kiezen welke de ontsteking tegengaat. Een product met de juiste vitaminen en teatreeolie zorgt er niet alleen voor dat de bestaande puistjes verdwijnen maar ook dat nieuwe wegblijven.
Heb je een meer gevoelige huid dan zal een specialist je adviseren om een product met meer kalmerende bestanddelen te gebruiken. Een gel is vooral voor de heren onder ons fijn omdat dit vaak een minder plakkerig gevoel geeft.

Mag je make-up gebruiken?
Het is niet verstandig om je huid helemaal dicht te plamuren. Als je dan toch iets wilt gebruiken , gebruik dan een mineraal verzorgingsproduct waaraan geen talk is toegevoegd. Er zijn speciale producten van Jane Iredale geschikt voor de gevoelige en de acné huid. Een speciale hydratatie spray zorgt ervoor dat je make-up mooi gefixeerd blijft.

Waar je nog meer op kunt letten…
Uiteraard is voeding een belangrijk onderdeel, alsmede minimaal 2 liter water drinken. Gebruik geen zuivel van de koe omdat dit boordevol troep zit, beter is een plantaardig product te nemen. Alle producten met toegevoegde suikers kun je ook beter laten staan. Buitenom dat het slechts is voor je tanden, is het ook slechts voor je immuunsysteem waardoor allerlei “beestjes” zoals de Propionibacterium ,welke de acne veroorzaakt bij een verstopte huid, de kans krijgen.