Symptomen bij een tekort aan collageen
Symptomen voor een tekort aan collageen zijn o.a. pijnlijke gewrichten, gevoelige darmen, een vale huid of broze nagels.
Collageen is een eiwit en in ons westerse voedingspatroon ontbreekt het hier vaak aan. Het is een belangrijk component voor verschillende belangrijke lichaamsfuncties.
Even uitleggen wat collageen is:
Collageen wordt tot het 25e levensjaar aangemaakt in ons lichaam daarna neemt dit geleidelijk aan af.
Zoals ik al zei; is collageen een eiwit en ongeveer 30% van ons lichaamseiwit bestaat hieruit. Het komt niet alleen in onze huid voor maar ook in onze spieren, bloedvaten, bindweefsel en organen. Collageen geeft ons stevigheid en structuur, het is belangrijk voor een gezond en vitaal lichaam.
Er zijn veel verschillende soorten collageen, van het totale collageen is 90% collageen type 1.
Type 1 collageen vezels zijn sterk en kunnen worden uitgerekt zonder dat zij breken.
Wat doet collageen dan?
– het is heel belangrijk om de verslapping van je huid tegen te gaan.
– het zorgt voor een goede spijsvertering
– het zorgt voor de opbouw van je spierweefsel
– het herstelt je darmwand zodat opname van voedingsstoffen beter gaat
– het zorgt voor gezonder haar en nagels
– het zorgt voor stevige botten en gewrichten.
Hoe weet ik of ik een tekort heb aan collageen?
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen.
Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Zo zorgt bijvoorbeeld roken of overmatige UV-straling voor veel afbraak van collageen in de huid. Het westerse voedingspatroon met veel koolhydraten en suikers breekt ook veel weefsels af waardoor er meer collageen nodig is om aan te vullen.
Hoe vul ik mijn tekort aan?
Ten eerste is het juiste voedingspatroon van essentieel belang. Het 3care voedingsprogramma zorgt dat je wegwijs wordt hoe je met gezonde voeding de juiste vetten, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Daarnaast is het van belang om de tekorten, die ontstaan zijn in het verleden en dagelijks nog steeds afgebroken worden, met een hoogwaardig supplement aan te vullen.
Ik geef zelf de voorkeur aan een viscollageen supplement met collageenpoeder ( gehydrolyseerd collageen).
Gehydrolyseerd’ betekent dat het enzymatisch afgebroken wordt, waardoor het collageen opgesplitst wordt in kleinere ketens van aminozuren, de peptiden. Daardoor is het makkelijk verteerbaar en wordt het snel opgenomen in de dunne darm.
Aanbevolen wordt om dit 3 maanden aan één stuk te gebruiken, waarna 1 maand rust. Hierdoor wordt het lichaam getriggerd om zelf collageen op te bouwen. Er is een collageenpoeder waarmee je met 1 schep een voldoende hoeveelheid collageen per dag binnen krijgt of collageencapsules waarvan je 3 x daag 3 capsules dient te nemen.
Waarom deze viscollageen?
– De vis is gekweekt in bassins in open water en er worden geen pesticide gebruikt.
– 100% natuurlijk
– Het merk Peptan® garandeert een hoge zuiverheid