zonbescherming tegen UVstraling

Zon en UV straling

Zon hebben we enerzijds nodig voor de aanmaak van vitamine D en voor de bruine kleuring van onze huid.
Anderzijds kan de zon ook veel negatieve gevolgen hebben op onze huid. Hoe kunnen we hiermee omgaan, anno 2021, met het gebruik van de juiste zonbescherming en wat is de juiste zonbescherming?

 

Wat is UV straling?

UV licht ( zonlicht) bestaat uit UVA en UVB straling. De sterkte is afhankelijk van diverse factoren; het tijdstip van de dag, positie van de zon, het seizoen, de afstand tot de evenaar en de hoogte boven het zeeniveau. UV licht kan dus schade aan de huid veroorzaken wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt.
Er bestaat een derde UVC, hierover later meer…

 

Waar moet je rekening mee houden?

– In de zomer is de UV straling sterker in Nederland dan in de winter. Vergis je niet ook als het bewolkt is, is er UV straling. Smeer dus ook dan met een UV factor.
– De sterkste straling (‘s zomers) is tussen 13.00-15.00 uur. Gemiddeld krijgt een mens voldoende vitamine D aanmaak door op dat tijdstip 15 minuten het gehele lichaam aan UV straling bloot te stellen. Langer niet! Omdat dan de gevolgen negatief voor de huid zijn.
– Weerkaatsing op zand, sneeuw en water maakt de zonstraling vele malen sterker, pas dus op!

 

UVA/B en C straling:

zonschade bij chauffeur

Zonschade bij chauffeur door ruit.

– UVA straling; rimpel veroorzaker nummer 1. Wolken of glas houden deze straling niet tegen en het dringt daarom diep in je huid. Een hoge dosis UVA kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt.
– UVB straling; komt het meest voor, deze zorgen voor verkleuring en verbranding ( onthoudt de B van Burning).
– UVC straling; is het meest schadelijk maar men zegt dat deze het aardoppervlak niet bereikt wegens de ozonlaag. Hier kan met z’n twijfels bijzetten door de berichten van gaten in de ozonlaag.

Wat doet UV straling met je huid?

Jouw pigmentcellen produceren o.i.v UV straling pigment ( melanine) dat ervoor zorgt dat je huid verdikt en je huid een bruine kleur krijgt ter bescherming. Dit is slechts een kleine bescherming tegen alle gevaren van UV straling.

 

IR straling wat is dat dan?

Dit is de infraroodstraling of te wel de straling die met het blote oog niet waarneembaar is.
Tegenwoordig zitten we vaak achter onze beeldschermen, tablets of mobiele telefoons. Deze geven deze straling af en zorgen ook voor huidschade. De meest geavanceerde crèmes bieden ook hiertegen bescherming.

 

 

Wat is het effect van Uv-straling op je huid?

Onder invloed van UV-straling produceert je huid pigment (melanine) dat ervoor zorgt dat je huid verdikt en je een bruine kleur krijgt. Dit is een beschermingsreactie van je huid tegen de UV-stralen, maar het biedt slechts een beperkte bescherming tegen de gevaren van de zon. bieden ook voor deze straling een goede bescherming.

 

Wat kun je doen om je optimaal te beschermen?

Voorkom overmatige blootstelling:
Geniet van de zon maar doe het met mate. Draag een mooie zonnehoed en andere beschermende kleding.

Drink voldoende water:
Om uitdroging te voorkomen

Smeer je huid goed in:
Er bestaan zeer goede zonnecrèmes welke beschermen tegen UV straling maar tegenwoordig ook tegen IR straling.
Belangrijk is om op te letten dat het product ook weinig chemische middelen bevat want ook deze zijn schadelijk voor de huid.
Meerdere keren per dag insmeren is aanbevolen.