gezonde levensstijl

Gezonde levensstijl

Hier is ie dan; mijn eerste blog voor een nieuwe site. Over gezonde levensstijl. Heel spannend maar ook heerlijk. Schrijven vanuit mijn hart en mijn eigen gevoel. Na jarenlang verschillende studies gedaan te hebben; beginnend als schoonheidsspecialiste (al snel bleek dat ik het aan de buitenkant niet opgelost kreeg als de binnenkant niet goed functioneert), vervolgens natuurgeneeskundige colonhydrotherapie gestudeerd (dikke darmreiniging voor diegenen die niet weten wat dit woord inhoudt), 80% van alle lichamelijke klachten komen namelijk uit de dikke darm vandaan. En dat is ook niet zo gek als je bedenkt wat mensen allemaal naar binnen proppen. Ik zeg altijd maar: “je stopt in je auto ook geen diesel als ie op benzine rijdt”. Na deze studie mijn medische basis kennis om nog meer verstand te krijgen van het menselijk lichaam (en dat mijn klanten sommige behandelingen via de verzekering vergoedt krijgen), voedingsadviseur, oligotherapie, therapeutische microbiologie, kortom eigenlijk teveel om op te noemen.

Je kunt dus ondertussen wel zeggen dat ik, ook al zeg ik het zelf, best wel een beetje verstand heb ontwikkeld van het menselijk lichaam en het functioneren daarvan. De mens is zo’n mooi machientje, alleen wij, als mens, gaan er vaak verkeerd mee om, waardoor het niet meer goed functioneert. Met alle gevolgen van dien. Mensen krijgen last van kwaaltjes die uitgroeien tot ergere dingen. Veel mensen klagen over vermoeidheid, depressies, overgewicht en pijntjes.

Logisch als je nagaat dat veel mensen voor het gemak geboren zijn. Veel hebben geen zin meer om na te denken wat ze eten. ’s Avonds eten maken is al teveel gedoe, het is makkelijker om kant en klaar producten te halen (of nog erger te laten bezorgen) dan even 30 minuten de tijd te nemen om een fatsoenlijke maaltijd klaar te maken. Water drinken is een gedoe; daar moet je alleen maar veel van naar de toilet en daar hebben we toch allemaal geen tijd voor. Sporten? Pfoehhhh nee hoor als je thuis komt heb je daar geen zin meer in, lekker hangen op de bank en bijkomen van de drukke werkdag.

Kom op zeg; dan ook niet klagen dat als je in de spiegel kijkt. En je lichaam een vorm krijgt van een michelinmannetje ( dat heet overgewicht). Of dat je lichaam begint te protesteren en niet meer werkt zoals je wilt dat het werkt. Als je bovenaan de trap komt en staat te hijgen als een oud postpaard, is dat o.a. één van de signalen dat je iets moet gaan veranderen. Pijnlijke darmen, krampen of juist diarree, bespaar je een bezoek aan de huisarts en ga zelf iets veranderen aan je levensstijl.

Inderdaad hier komt ie dan, de basis van alles en hier zal ik in mijn volgende blogs nog veel over schrijven; goed kauwen, twee liter water per dag, niet drinken tijdens het eten ( 30 minuten ervoor en erna), 30 minuten bewegen per dag, twee tot vier ons verse groente per dag, geen suikers en genoeg koude oliën over je eten doen.

Bah groenten, nou dat lust ik echt niet!
Tja dat klopt, dat is een teken dat je een koolhydratenverslaving hebt. Wat zijn koolhydraten? Dat is dat spul wat je de hele dag door naar binnen werkt als je trek in iets hebt, voornamelijk zoetigheid dus. Koolhydraten zijn de energieleveranciers, dus er zijn inderdaad ook goede koolhydraten ( volkorenbrood, -pasta, zilvervliesrijst) die je lichaam absoluut nodig heeft, maar alle bewerkte producten ( chips, koekjes, wit brood, alcohol) hebben we niet nodig en daar eten we nou juist veel teveel van. Dat zijn de producten waar we het over hebben. Koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Op een zeker moment daalt deze (door je alvleesklier welke insuline afgeeft) en dat geeft een teken aan je lichaam dat je weer koolhydraten moet hebben. Als je hieraan toe blijft geven, zal je lichaam zo vaak gaan “pieken” dat hij van slag af raakt. Je alvleesklier werkt dan niet meer goed en geeft geen insuline meer af of je cellen reageren niet meer goed, waardoor hij de koolhydraten ( glucose) niet meer goed opneemt, dit heet insulineresistentie. Dit is de reden waarvoor veel (jonge) mensen diabetes krijgen.

Wanneer je nou eens begint om niet aan de vraag van je lichaam toe te geven ( kom op zeg, jij ben toch sterk genoeg!) en niet naar die zoetigheid te grijpen.  Help jezelf en haal het niet in huis. En ja je zult het zwaar krijgen, je lichaam gaat ontgiften, detoxen, je voelt je beroerd, dat heet afkicken, maar dan na een dag of drie zal je merken dat je jezelf langzamerhand beter gaat voelen. Natuurlijk wél groenten eten en water drinken. Voor de afleiding kun je lekker gaan bewegen; neem een abonnement op de sportschool, ga lekker een stuk wandelen met je hond, ga in ieder geval iets ondernemen. Dit voorkomt dat je medelijden met jezelf gaat krijgen.

Ben benieuwd wat jij voor excuses kunt verzinnen om bovenstaande niet te gaan doen. Ik denk dat ik ze allemaal al een keertje gehoord heb, maar oké je weet het nooit. In ieder geval, als jij deze stap durft te gaan zetten en het goed doet, zul je merken dat het ( achteraf) allemaal niet zo moeilijk was. Je moet er even doorheen, je kúnt het!

Jacqueline